Aanraking/Massage

Bewust, Gelukkig en Gezond  door Annemiek van Nijnanten   De Uitstraling wk 6/2014
                                                                                                        
natuurgeneeskundig therapeut

Hoe heerlijk is een knuffel!

Als je nog relatief jong bent en een kind hebt, hoef ik je er zeer waarschijnlijk niet aan te herinneren; liefdevol knuffelen is een van de fijnste dingen die je met hem of haar kunt doen. Je aanraking met dat heerlijk zachte, warme lijfje maakt jou en je kind blij en ontspannen.

Bij baby’s die niet genoeg worden aangeraakt, geknuffeld en gekoesterd, komt de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel in de knel. Voornamelijk díe hersendelen die ervoor zorgen dat ze vertrouwen kunnen opbouwen in zichzelf en in anderen, dat ze liefde en intimiteit kunnen geven en ontvangen. Wie dat als kind heeft moeten missen, heeft grote kans later in zijn/haar leven emotionele en relatieproblemen te krijgen. Gelukkig kun je daar ook op latere leeftijd wel iets aan doen.

En hoe gezond!

Uit 37 Amerikaanse onderzoeken blijkt dat een vorm van massage helpt tegen pijn, hoge bloeddruk, verhoogde hartslag, depressie en angststoornissen. Als je als kind niet of nauwelijks liefdevol aangeraakt bent, zul je als volwassene waarschijnlijk weerstand tegen aanraking voelen. Je lichaam verstrakt letterlijk, je denken kan alarm slaan en je emoties kunnen dan ook niet onbelemmerd stromen. Je bent niet van jongs af aan gewend, dat aanraking door anderen veilig en prettig kan zijn. Je kunt daardoor geremd zijn in je fysieke en emotionele contacten met anderen.

Als je steeds op je hoede bent voor andere mensen, zal dat je veel spanning geven en ongewild sluit je je af voor het ontvangen van liefdevolle aandacht. Daardoor kun je je heel eenzaam gaan voelen. Professionele hulp zoeken kan dan een goed idee zijn. Niet te veel praten, maar in een veilige omgeving voelen dat je de moeite waard bent, dat iemand respect en compassie met je heeft. En je vol laten lopen met dat warme, heerlijke gevoel van contact van mens tot mens, dat vanuit het hart aangeboden wordt.

Ook als je ouder bent!

Als je verder in je leven bent, komt fysieke aanraking vaak op een lagere plaats op de ranglijst te staan. Seks is nogal eens, ook onder invloed van hormonen, niet zo’ n trekker meer en knuffelen kan, als je een langdurige relatie hebt, helaas wat vergeten zijn. Als je alleenstaand bent, je geen kinderen hebt of deze verder weg wonen, is het goed mogelijk dat je door anderen alleen nog oppervlakkig aangeraakt wordt. Jammer! Zeker als je bedenkt dat aanraking, met aandacht en liefde gegeven, ook gewoon over je kleding heen, je zacht maakt. Je huid gaat weer blozen, je gevoel weer stromen en je ervaart meer energie dan je waarschijnlijk lang gevoeld hebt. Natuurlijk kunnen ook eerst pijnlijke emoties opspelen als je nog iets te verwerken hebt, maar als je die los kunt laten, kan een gevoel van vertrouwen, (eigen)liefde en levenslust naar boven komen, waar je de rest van je leven van kunt genieten.